5-0–1 Yaş Grubu Çocuklara Ek Besinler Hazırlama
11 Ekim 2018

0–1 Yaş Grubu Çocuklara Ek Besinler Hazırlama

0–1 yaş grubu çocuklara ek besin olarak sulu ve yumuşak gıdalardan başlamak gerekir.

 Elma: Tatlı olmalıdır. C vitamininin kaybını önlemek için cam rende ile rendelenir. 1-4 aylarda suyu, 4. aydan itibaren püresi verilir. Çiğ elma suyu 4. aya kadar verilmemelidir. Pişirilmiş elma armut ve ayva suyunun sindirimi daha kolaydır. Elmanın içinde bulunan pektin maddesi ishali ve bağırsakta zararlı maddelerin meydana gelmesini önler.

 Narenciye (turunçgiller): Portakal, limon, greyfurt, mandalina cam limonlukta sıkılarak suyu çıkartılır, süzgeçten veya tülbentten süzülür, içine ilk aylarda su ve şeker ilave edilerek bebeğe verilir. Meyve suları hazırlandıktan hemen sonra verilmelidir. Bekletilmesi halinde C vitamini kaybı olur.

 Muz: 3. aydan itibaren verilir. B2 vitaminleri ile fosfor ve magnezyum bakımından zengindir. Ayrıca bol miktarda şeker ihtiva eder. Çocuğa verilecek muz, olgun olmalıdır. Başlangıçta muz ezilerek ve biraz şekerli su ile süzgeçten geçirilerek verilir. Çocuk alışınca ezme halinde yedirilir. Ham veya aşırı olmuş muzlar, ishal yapar.

 Şeftali: 2. aydan itibaren verilir. Suyu ishale iyi gelir. Ham olan şeftaliler ishale sebep olur veya ishali artırılır. Bunun için olgun şeftaliler iyice yıkandıktan sonra, cam rendeden geçirilip üç kat tülbentten süzülerek hazırlanır.

 Diğer meyveler. Tatlı üzüm suyu, peklik çeken çocuklara verilebilir. Ayrıca üzüm, içindeki potasyum nedeniyle idrar söktürmede kullanılabilir.

Yoğurt: Süt temiz bir kaba konularak 2/3 kalana kadar kaynatılır. 45° ye kadar ılıtılır (Elin üzerine damlatıldığında yakmamalıdır.). Ilıtılmış süte çok az ezilmiş yoğurt kaymağı

bozulmayacak şekilde ilave edilir. Mayalanmış süt kabının üzeri kalın bez veya minderle örtülerek 2-3 saat bekletilerek de yoğurt hazırlanabilir.

Muhallebiler : İlk önce pirinç unu bir miktar suda iyice ezilir. Üzerine süt, şeker ve geri kalan su ilave edilir, devamlı karıştırılarak pişirilir.  Aydan itibaren yalnız süt kullanılır. İshale meyilli olan çocuklarda pirinç unu, kabıza meyilli çocuklarda yulaf unu kullanılmalıdır.

Sebze Çorbaları: İki patates, bir yemek kaşığı pirinç, birkaç ıspanak yaprağı, bir havuç, bir kabak,birkaç kereviz, bir tutam tuz, bir litre suyun içinde ağır ateşte pişirilir. Ezilerek süzgeçtengeçirilir çocuğa verilir.

Mercimek çorbası: 2 kahve fincanı mercimek, yeteri kadar su ile kaynatılır. Süzgeçten geçirilir. Çok az yağ ve tuz ilavesi ile çocuğa verilir.

Tarhana çorbası: Tarhana biraz su ile ezilir. Kaynayan suya yavaş yavaş ilave edilip devamlı karıştırılarak pişirilir. Çok az yağ ve tuz ilave edilerek bebeğe verilir. Gerek mamalar, gerek çorbalar yapılırken bitkisel sıvı yağ kullanılmalıdır.

Patates ve havuç püresi: Orta büyüklükte 2 patates veya havuç iyice temizlenir, yıkanır (Kabuğu soyulmamalıdır.), 1 litre su içinde haşlanır. Piştikten sonra ezilir, bir miktar süt ile yumuşatılır, bir tutam tuz ve bir çay kaşığı yağ (sıvı bitkisel yağ) ilave edilir. 5.- 6. aydan itibaren çocuğa verilir. İstenirse havuç ve patates birlikte püre yapılabilir.

Kabak püresi: Yıkanıp ayıklanan taze kabak, ufak parçalara ayrılarak bir tutam tuz atılmış suda haşlanır. Süzgeçten geçirilir, su veya süt ile yumuşatılır, bir miktar yağ ilavesi ile bebeğe verilir. 6. aydan sonra menüye ilave edilebilir.

Ispanak püresi: Ispanaklar yıkanır, temizlenir, bir tutam tuz atılmış çok az suda haşlanır. Süzgeçten geçirilir. Arzu edilirse tüm sebzeler birlikte haşlanıp süzgeçten geçirilerek karışık püre olarak verilebilir.

Yumurta

Yıkanmış yumurta, kaynama derecesindeki suda 10 dakika pişirilir. 5.-6. Aydan itibaren, lop pişmiş sarısı azdan başlanarak alıştıra alıştıra verilir. 10. aydan itibaren yumurta beyazı ile birlikte verilebilir. Başlangıçta çorbalara veya yoğurta katılarak verilmelidir.